Ontstekingsremmend
Net zoals ontstekingsremmers hebben stuifmeelkorrels ook een ontstekingsremmende functie. Een ontsteking ontstaat wanneer het lichaam reageert op beschadigde cellen of prikkels vanuit buitenaf. Dit kunnen bijvoorbeeld virussen en bacteriën zijn.
Stuifmeelkorrels hebben dezelfde werking als een antibioticum. Het gebruik van stuifmeelkorrels zal dus ziekmakende bacteriën bestrijden. Op deze manier ontstaat er minder snel een ontsteking en is een aanwezig ontsteking eerder genezen.
Bovendien zijn de producten van bijen, waaronder stuifmeel en stuifmeelkorrel rijk aan antioxidanten. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E en vitamine C. Het is een verzamelnaam voor stoffen die de agressieve stoffen in het lichaam, de radicalen, onschadelijk maken. Deze radicalen veroorzaken schade aan lichaamscellen en weefsels.
Bijenpollen verhogen dus de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam, waardoor er minder vrije radicalen in het lichaam aanwezig zullen zijn. Hierdoor is er minder kans op beschadigde cellen en daardoor op een ontstekingsreactie.
De diverse voedingsstoffen in stuifmeelkorrels zullen tevens de beschadigde cellen die aanwezig zijn in je lichaam sneller herstellen waardoor een ontsteking geremd wordt.
Goed voor de darmen
Naast de ontstekingsremmende functie hebben stuifmeelkorrels ook een positief effect op de werking van de darmen.
Stuifmeelkorrels helpen bij verschillende darmongemakken als diarree, verstoppingen, darmontstekingen en infecties. Deze ongemakken worden veroorzaakt door een aangetaste darmflora of schadelijke bacteriën die in de darmen aanwezig zijn.
De honderdduizend miljard bacteriën die in je darmen aanwezig zijn, worden samen de darmflora genoemd. Er leven zowel goede als slechte bacteriën in de darmen.
Stuifmeelkorrels die werken als antioxidanten en antibiotica zullen de schadelijke in de darmen bacteriën zo snel mogelijk onschadelijk maken. Hierdoor zullen de goede bacteriën in de darmflora, die een positief effect hebben op de spijsvertering, de overhand nemen.
Er is dan dus minder ruimte voor de bacteriën die ongemakken als diarree, verstoppingen, darmontstekingen en infecties veroorzaken.
Stuifmeelkorrels zijn niet alleen heel gezond voor een bij. Ook voor mensen hebben deze microscopische korrels vele gezondheidsvoordelen.
Het mengsel van de korrels bevat namelijk belangrijke essentiële voedingsstoffen voor je gezondheid. Wanneer je voldoende en gevarieerd eet, zal je niet snel een tekort hebben aan deze voedingsstoffen.
Wanneer dit niet zo is, of er is een situatie waarbij extra voedingsstoffen nodig zijn, kunnen bijenpollen zeker iets betekenen. Zowel voor jong als oud is stuifmeel erg gezond.
Er is geen één product in de winkel dat net zo veel essentiële voedingsstoffen bevat als stuifmeel. Eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en een legio aan vitamines komen er allemaal in voor. Hierdoor hebben stuifmeelkorrels een zeer positieve werking op verschillende dingen:
Astma
Neem bijvoorbeeld astma, een chronische longziekte. De kleine ontstekingen in de longen zijn blijvend en veroorzaken veel klachten. Je kunt hierdoor veel last hebben van benauwdheid of hoesten.
Ook bij astma is gezonde voeding erg belangrijk. Veel mensen gebruiken dan namelijk ontstekingsremmers die een groter risico geven op botontkalking. Stuifmeelkorrels kunnen hierbij hebben door de vele essentiële voedingsstoffen en bepaalde vitamines die het bevat.
Afvallen met bijenpollen
Ook wanneer u de wens heeft om wat gewicht te verliezen, kunnen de voordelen van stuifmeelkorrels je hierbij helpen.
Door de vele voedingsstoffen die de korrels bevatten, bent u sneller verzadigd. Jouw eetlust zal met zo’n twintig procent worden geremd, waardoor het makkelijker wordt om een mindere hoeveelheid te eten.
Daarnaast bevordert het gebruik van bijenpollen de spijsvertering. De ingenomen voedingsstoffen worden hierdoor beter opgenomen en je eetlust zal zo nog meer afnemen.
Ook je metabolisme, oftewel je stofwisseling, zal worden gestimuleerd. Hierdoor zal je gedurende de dag een grotere hoeveelheid calorieën verbranden wat het afslanken bevordert.
Stuifmeelkorrels bevatten bovendien de stof ‘lecithine’. De stof draagt bij aan het verwijderen en oplossen van vet in het lichaam. Al deze effecten zal het afvalproces positief beïnvloeden.
Vruchtbaarheid
Stuifmeel heeft ook als eigenschap dat het klieren en organen stimuleert. De vitaliteit van de organen worden verhoogd, ook die van de vruchtbaarheidsorganen.
Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong bij vrouwen wordt gestimuleerd door de vele voedingsstoffen in stuifmeelkorrels. Stuifmeelkorrels innemen, met name als vervanging van dierlijke eiwitten, zorgt voor een regelmatige menstruatiecyclus.
Ook bleek de incubatietijd van de eicellen, de tijd dat de cellen kunnen overleven tot de cel niet meer bevrucht kan worden, te worden verlengd. Door deze twee effecten van stuifmeel is de kans op een succesvolle bevruchting groter.
Verkoudheid
Het regelmatig gebruik van stuifmeelkorrels heeft een positieve invloed op je weerstand. Door de combinatie van de voedingsstoffen herstellen beschadigde lichaamscellen beter.
Ook spelen stuifmeelkorrels een belangrijke rol bij het aanvechten van vrij radicalen in het lichaam. Radicalen zijn kort uitgelegd bijproducten die ons lichaam bevat. De cellen kunnen soms beschadigingen geven aan onze cellen en weefsels. Wanneer je cellen gezonder zijn, zullen ze ook beter opgewassen zijn tegen virussen en bacteriën zoals een verkoudheid.
Topsport en bijenpollen
Het gebruiken van stuifmeelkorrels in de voeding is bij vele topsporters populair. Uit onderzoek bleek namelijk dat hierdoor de spierkracht wordt verhoogd met zo’n veertig procent. De cellen in de spieren hebben energie nodig.
Wanneer je veel sport, zullen de cellen in de spieren nog veel meer energie verbruiken. De suikers in stuifmeel, die al voorverteerd zijn, worden in het bloed snel omgezet in glycogeen.
Bijna direct na de inname wordt er dus voeding naar de spieren gestuurd. Hierdoor krijgt de sporter meer kracht en energie. Bovendien wordt het uithoudingsvermogen hierdoor verbeterd.
Hoge bloeddruk
Naast al deze bovengenoemde positieve effecten heeft stuifmeel ook wat negatieve effecten op de gezondheid.
Mensen die kampen met een te hoge bloeddruk, kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruiken van stuifmeel. Stuifmeel verhoogt namelijk de bloeddruk en kan voor sommige mensen dus een extra risico zijn op hart- en vaatziekten.
Hoe stuifmeelkorrels te gebruiken
Iedereen kan bijenpollen gebruiken. Wel is het belangrijk om bewust te zijn op welke manier en in welke hoeveelheid je gebruik maakt van het stuifmeel. Toch is stuifmeel of stuifmeelkorrels als voedingssupplement vrijwel voor iedereen aan te raden.
Voor het gebruiken van stuifmeelkorrels hoef je niet per definitie ziek te zijn. Stuifmeel is meer dan een voedingsmiddel. Het heeft vele voordelen voor je gezondheid en bovendien heeft het geen negatieve bijwerkingen op je lichaam.
Het gebruik van stuifmeel of stuifmeelkorrels kan geen kwaad, het is niet schadelijk voor je lichaam en gezondheid.
Aanbevolen dosering
Zoals bij veel supplementen bereik je het gewenste resultaat alleen met de aanbevolen dosering. Een te hoge dosering innemen heeft geen enkele zin, het zal geen extra positieve effecten hebben op je gezondheid. Wel kan een te hoge dosering op den duur zorgen voor een verzadigingsgevoel. Hierdoor zal je een langere tijd geen trek meer hebben in eten.
Een te lage dosering zal daarentegen wel een hongergevoel veroorzaken. Het verzadigingsgevoel zal niet optreden, waardoor je trek blijft hebben in eten.
De dagelijkse dosis voor mensen die in conditie willen blijven en geen ernstige ziekte onder de leden hebben is gemiddeld vijftien tot twintig gram. Wanneer je aan het herstellen bent van een ziekte is dertig tot veertig gram per dag een aanbevolen hoeveelheid. Dit geldt voor volwassenen.
Bij kinderen geldt een andere dosering. Kinderen van drie tot vijf jaar hebben aan vijf tot tien gram per dag voldoende. Aan kinderen van 6 tot twaalf jaar wordt een hoeveelheid van tien tot vijftien gram aanbevolen.
Omdat stuifmeel weinig negatieve effecten heeft op de gezondheid, hoeft de dagelijkse dosering niet precies afgewogen te worden.
Mensen die een allergie voor stuifmeel hebben, kunnen echter ook stuifmeelkorrels gebruiken om de positieve gezondheidseffecten te ervaren. Wel is het dan verstandig om met een hele lage hoeveelheid per dag te beginnen en eventuele klachten af te wachten. Wanneer er weinig klachten optreden of de klachten verminderen, kan de dagelijkse dosering worden verhoogd.
Wanneer kan ik het beste stuifmeelkorrels innemen?
Stuifmeel of stuifmeelkorrels kunnen het beste ’s ochtends worden ingenomen, voor of bij het ontbijt. Het is in te nemen op verschillende manieren. Stuifmeelkorrels zijn goed te combineren met bijvoorbeeld vla, yoghurt, muesli, melk en water.
Uiteraard kun je ook een lekkere dikke laag honing op je boterham smeren of wat honing in je thee doen. Hierdoor is het een kleine opgave voor zowel kinderen als volwassenen om het stuifmeel in te nemen.
Neem de stuifmeelkorrels in op een nuchtere maag
Ondanks dat stuifmeelkorrels zelden sterke lichamelijke reacties uitlokt, is het wel verstandig om het in te nemen op een nuchtere maag. Dit komt doordat stuifmeel in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen wel een lichamelijke reactie kan veroorzaken.
Een vorm van meteorisme is hierbij een vaak voorkomende reactie. Meteorisme wil zeggen dat er een extreem grote hoeveelheid aan gas zich ophoopt in het spijsverteringssysteem. Het gas hoopt zich op in de maag en de darmen waardoor een opgeblazen gevoel ontstaat.
Stuifmeel innemen op een nuchtere maag of ongeveer drie uur na een maaltijd zorgt dus voor een minder grote kans op deze gasophoping.
Het gebruiken van stuifmeelkorrels samen met een voedselproduct kan winderigheid, diarree, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en rommelende darmen veroorzaken. Dit kan erg vervelend zijn en nare gevolgen hebben voor de verdere dag.
Door het meteorisme dat kan ontstaan, wordt het aan maagpatiënten afgeraden om stuifmeel te gebruiken. Wanneer dit toch wordt gedaan, is het belangrijk een hele kleine hoeveelheid te gebruiken en het stuifmeel in een hele fijn vorm in te nemen.
Wel of geen maagpatiënt, het is altijd belangrijk om stuifmeel in een fijne vorm in te nemen om te voorkomen dat het niet of nauwelijks wordt verteerd door de maag en de darmen.
Stuifmeelkorrels en hooikoorts
Misschien herken je het wel. Wanneer de lente is aangebroken en vele mensen buiten genieten van de zonnestralen, zit jij met verkoudheidsklachten binnen. In de zomerse maanden steekt, helaas voor velen, de hooikoorts weer de kop op.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie. Gemiddeld heeft één op de acht personen in Europa hier last van.
Bij hooikoorts ben je allergisch voor boom- of graspollen. Je lichaam reageert met een allergische reactie op het stuifmeel van bloeiende bloemen en planten. Het immuunsysteem reageert na het inademen van rondvliegende stuifmeelkorrels in de lucht met een reactie die klachten aan de luchtwegen veroorzaakt.
De medische naam voor deze allergie is ‘allergische rhinitis’, maar velen kennen de allergie als ‘hooikoorts’. Dit is de naam die een Engelse dokter, genaamd John Bostock, heeft bedacht.
Zoals de naam misschien doet vermoeden, heeft hooikoorts niets met hooi of koorts te maken. De naam is bedacht omdat het Bostock opviel dat hij vooral last had van klachten tijdens de hooiperiode en zich meestal wat koortsig voelde.
Symptomen
De klachten, oftewel de symptomen van hooikoorts, komen zoals gezegd vooral voor tijdens de lente en de zomer. De meeste mensen ervaren klachten in de maanden mei, juni en juli. Sommigen mensen hebben echter langer last en ervaren vanaf januari tot en met september klachten.
Hoewel ongeveer een kwart van de bevolking last heeft van de allergie, verschilt de allergie wel per persoon. De stuifmeelkorrels van verschillende planten verschillen namelijk. Niet iedereen reageert met een allergische reactie op hetzelfde stuifmeel van planten, bomen en bloemen.
Jouw immuunsysteem kan op een bepaalde stuifmeelkorrel reageren, terwijl een ander van diezelfde stuifmeelkorrel helemaal geen last ervaart. Hooikoorts zorgt vooral voor irritatie van de slijmvliezen van de mond-, neus, en keelholte. Hierbij kun je ook last krijgen van algemene ziekteverschijnselen.
De meest voorkomende klachten van hooikoorts zijn:
- een loopneus of een verstopte neus
- brandende, jeukende en tranende ogen
- veel niezen
- hoesten
- een pijnlijk gevoel in de keel
- vermoeidheid
- een jeukend gevoel in de neus
- benauwdheid
- hoofdpijn
Bij de symptomen kunnen we onderscheid maken tussen vroege en late symptomen. Onder vroege symptomen verstaan we klachten die snel ontstaan na het inademen van stuifmeelkorrels. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als een loopneus, tranende ogen en niezen.
Late symptomen zijn klachten die zich uiten in een later stadium van de allergische reactie. Bij deze late reactie zijn ontstekingscellen betrokken waardoor klachten kunnen ontstaan zoals benauwdheid.
Niet iedereen heeft last van alle symptomen. Bovendien kunnen de klachten afwisselen of tegelijk voorkomen. De verschillende bloeiperiodes met de verschillende stuifmeelkorrels zorgt voor veel variatie in de symptomen die elk individu ervaart.
Verband tussen stuifmeelkorrels en hooikoorts
Het verband tussen stuifmeelkorrels en hooikoorts is dubbelzijdig. Aan de ene kan is het stuifmeel de oorzaak van de hooikoorts. Aan de andere kant kunnen stuifmeelkorrels juist ook de klachten van hooikoorts verminderen.
Een allergie kan namelijk minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Dit heeft met je gezondheid en het afweersysteem te maken. Wanneer je lichaam fitter en gezonder is, zal je immuunsysteem beter met lichaamsvreemde stoffen om kunnen gaan en er minder heftig op reageren.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je lichamelijke conditie verbeterd is. Dit kan bijvoorbeeld een ander eetpatroon of een ander bewegingspatroon zijn.
Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem te overdreven. Het is dan ook belangrijk om aan het immuunsysteem te laten weten dat het helemaal niet nodig is om zo heftig te reageren.
Waarom zijn stuifmeelkorrels toch een goed middel tegen hooikoorts? Het klinkt tegenstrijdig, maar toch kunnen stuifmeelkorrels helpen bij een hooikoortsallergie. Dit heeft allemaal te maken met het stofje histamine.
Histamine zit in het lichaam en in bepaalde voedingsstoffen. Het is een stofje dat betrokken is bij verschillende lichamelijk processen, zoals de ademhaling, de bloedsomloop, het hartritme en de spijsvertering. Maar het belangrijkste proces waarbij histamine een rol speelt, is het proces van het immuunsysteem.
Histamine beschermt je lichaam tegen de binnenkomende ‘gevaarlijke’ stoffen. Je lichaam gaat ervoor zorgen dat er meer histamine naar de plek wordt getransporteerd waar de gevaarlijke stof zich bevindt. Hierdoor worden er op die plek meer antistoffen gemaakt.
Ondanks dat histamine geen lichaamsvreemde stof is, kan het lichaam maar tegen een bepaalde hoeveelheid histamine. Deze maximale hoeveelheid verschilt per persoon. Wanneer er een te grote hoeveelheid aan histamine in het lichaam aanwezig is, zal het lichaam reageren met een allergische reactie. De hooikoortsklachten ontstaan dan ook omdat het lichaam te veel histamine vrijmaakt.
Wanneer je een hooikoortsallergie hebt, zal je lichaam veel histamine vrijmaken als het in contact is gekomen met stuifmeel. Stuifmeel is dus de oorzaak van de reactie, maar kan de reactie ook weer afremmen en verminderen.
Dit komt door het stofje quercitine dat aanwezig is in stuifmeel en stuifmeelkorrels. Quercitine is namelijk een natuurlijke histamineremmer, het vermindert de productie van histamine in het lichaam. Hierdoor houdt het allergische reacties tegen en vermindert het ontstekingsreacties.
Quercitine verlaagt immers ook de aanmaak van een aantal ontstekingsbevorderende stoffen.
Uit onderzoek blijkt dat een dagelijks gebruik van quercitine ervoor zorgt dat je minder histamine in je bloedbaan hebt en dus ook minder last hebt van allergische reacties.
Een dagelijks gebruik van stuifmeel of stuifmeelkorrels kan dus echt een positieve bijdrage leveren aan de hooikoortsklachten.
Stuifmeelkorrels tijdens een zwangerschap
Het gebruik van stuifmeelkorrels tijdens de zwangerschap heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen hebben vooral te maken met een positieve invloed op je conditie. De gezondheidseffecten van stuifmeel draagt bij aan een gezonder en fitter lichaam.
Overleg altijd met je arts of het gebruik van stuifmeelkorrels verstandig is.
Makkelijkere zwangerschap
Tijdens een zwangerschap treden vele veranderingen op in het lichaam. Wanneer je lichaam in goed conditie is, zal het beter met deze veranderingen om kunnen gaan en zal de zwangerschap makkelijker verlopen.
Zoals gezegd verbetert de kwaliteit van je spieren door het gebruiken van stuifmeelkorrels. Je spieren zullen sterker zijn en meer kracht bevatten. Tijdens de zwangerschap is dit erg voordelig omdat het lichaam meer zuurstof gebruikt. De spieren zullen dus minder zuurstof krijgen, maar doordat ze sterker zijn, is dit geen probleem.
Minder stress
Bovendien hebben stuifmeelkorrels een positieve werking op je stressniveau. Wanneer je zwanger bent, ervaar je vaak meer stress. Dit komt deels door de hormonen en deels door alle dingen die bij een zwangerschap komen kijken. Stuifmeel kan je helpen om minder gespannen en gestresst de bevalling in te gaan.
Stuifmeelkorrels (bijenpollen) bevorderen je gezondheid
Daarnaast heb je door een goede conditie en een gezond lichaam minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Er is gebleken dat vrouwen die gezond zijn minder vaak een keizersnede nodig hebben en meestal op een natuurlijke manier kunnen bevallen.
Het gebruiken van stuifmeelkorrels bevordert je gezondheid alleen maar, waardoor je lichaam nog gezonder is tijdens de zwangerschap. De zwangerschap én de bevalling zal hierdoor makkelijker en met minder risico’s verlopen.
Pas op! Overleg altijd met je arts
Naast deze voordelen, kan het gebruik van stuifmeelkorrels tijdens de zwangerschap ook heel gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om eerst me je arts te overleggen voordat je gebruik gaat maken van stuifmeel.
Het stofje quercitine, dat de aanmaak van histamine in het lichaam vermindert, kan het gebruik van stuifmeel tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn. Door de verminderde hoeveelheid histamine in het bloed zal je immuunsysteem minder opgewassen zijn tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Er bestaat een kans dat deze schadelijke stoffen via de placenta in de bloedbaan van de baby terecht komen. Afhankelijk van de stof kan dit vele destrastreuze gevolgen hebben voor het kindje. Het kindje is hierdoor vatbaarder voor bacteriën en virussen.
Overleg dus altijd met je arts of het gebruik van stuifmeelkorrels wel verstandig is.
Voedingswaarde van stuifmeelkorrels (bijenpollen)
Zoals elk ander voedingsproduct hebben stuifmeelkorrels ook een bepaalde voedingswaarde. De voedingswaarde van een product is eigenlijk de optelsom van alle voedingsstoffen die het product bevat. Het geeft aan wat er allemaal in het voedingsmiddel zit.
Hoeveel calorieën zitten er in stuifmeelkorrels?
De voedingswaarde van stuifmeelkorrels is 341 calorieën per 100 gram stuifmeelkorrels. Deze waarde komt voort uit de hoeveelheden van alle voedingsstoffen.
Stuifmeelkorrels zijn rijk aan verschillende essentiële voedingsstoffen
Stuifmeelkorrels zijn rijk aan vele verschillende en essentiële voedingsstoffen. Eiwitten, vetten en koolhydraten kun je allemaal terugvinden in de korrels. De bijenpollen bevatten voor het grootste gedeelte eiwitten en koolhydraten, beide dertig procent.
Zo’n tien procent van deze eiwitten komt voor als vrije aminozuren, belangrijke bouwstenen in je lichaam. Het grootste gedeelte van de koolhydraten valt onder de suiker, maar stuifmeel bevat ook een klein deel vezels, die bevorderlijk zijn voor de spijsvertering.
Meervoudige onverzadigde vetzuren
Daarnaast bestaat stuifmeel voor twintig procent uit vetten. Voor de helft zijn dit meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn erg goed voor de gezondheid en passen goed in een gezonde voeding. De meervoudige onverzadigde vetzuren verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Grote hoeveelheid vitamines en mineralen
Naast de eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten stuifmeelkorrels ook een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan maken en goed voor een normale groei en ontwikkeling.
Net als de mineralen zijn vitamines ook essentiële voedingsstoffen. Vitamines worden niet of nauwelijks gemaakt door het lichaam, maar zijn absoluut onmisbaar. De vitamines die in bijenpollen voorkomen zijn: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E en K.
Al deze vitamines hebben hun eigen voordelen voor de gezondheid. De grote hoeveelheid vitamine B12 dat stuifmeel bevat, is wel heel waardevol voor mensen die geen dierlijke producten eten zoals de vegetariërs. Vitamine B12 zit namelijk vooral in dierlijke producten als vlees, melk, vis en eieren.
Hoewel het vaak als hetzelfde wordt gezien, zit er wel een klein verschil tussen stuifmeelkorrels en bijenpollen. Dit komt vaak doordat mensen stuifmeelkorrels en stuifmeel met elkaar verwarren.
Verschil tussen stuifmeel en stuifmeelkorrels
Stuifmeel kan namelijk wel hetzelfde gezien worden als bijenpollen. Maar wat is dan precies het verschil tussen stuifmeel en stuifmeelkorrels?
Stuifmeel is kort door de bocht gezegd eigenlijk de plantaardige versie van het menselijke sperma. Het wordt gemaakt op de helmknoppen van een plant, de mannelijke geslachtsorganen van een bloem. Het zijn dus eigenlijk de mannelijke voortplantingcellen van een plant.
Stuifmeel komt door de wind of het transport door bijen terecht op de stamper, het vrouwelijke geslachtsorgaan van een bloem, van een andere bloem terecht. Wanneer het om een gelijksoortige bloem gaat, kan er voortplanting plaatsvinden.
Stuifmeelkorrels zijn een onderdeel van stuifmeel
Genoeg over het stuifmeel, nu wat over de stuifmeelkorrels. Het verschil is dat stuifmeelkorrels een onderdeel zijn van stuifmeel. Stuifmeel bestaat uit stuifmeelkorrels die omschreven kunnen worden als microscopische korrels.
Stuifmeel is dus de overkoepelende naam voor vele stuifmeelkorrels bij elkaar. Het lijkt misschien wel hetzelfde, maar er zit dus wel een heel klein verschil in.
Wanneer je over stuifmeelkorrels spreekt, spreek je niet per definitie over stuifmeel en dus over bijenpollen. Kortom, stuifmeelkorrels en stuifmeel zijn niet precies hetzelfde.
Propolis
Naast dat stuifmeelkorrels kunnen helpen kan je ook propolis kopen. Deze kunnen ook samen worden gebruikt om elkaar te ondersteunen. Bekijk onze propolis producten.