Zijn stuifmeelkorrels hetzelfde als bijenpollen?

Hoewel het vaak als hetzelfde wordt gezien, zit er wel een klein verschil tussen stuifmeelkorrels en bijenpollen. Dit komt vaak doordat mensen stuifmeelkorrels en stuifmeel met elkaar verwarren.

Verschil tussen stuifmeel en stuifmeelkorrels

Stuifmeel kan namelijk wel hetzelfde gezien worden als bijenpollen. Maar wat is dan precies het verschil tussen stuifmeel en stuifmeelkorrels?

Stuifmeel is kort door de bocht gezegd eigenlijk de plantaardige versie van het menselijke sperma. Het wordt gemaakt op de helmknoppen van een plant, de mannelijke geslachtsorganen van een bloem. Het zijn dus eigenlijk de mannelijke voortplantingcellen van een plant.

Stuifmeel komt door de wind of het transport door bijen terecht op de stamper, het vrouwelijke geslachtsorgaan van een bloem, van een andere bloem terecht. Wanneer het om een gelijksoortige bloem gaat, kan er voortplanting plaatsvinden.

Stuifmeelkorrels zijn een onderdeel van stuifmeel

Genoeg over het stuifmeel, nu wat over de stuifmeelkorrels. Het verschil is dat stuifmeelkorrels een onderdeel zijn van stuifmeel. Stuifmeel bestaat uit stuifmeelkorrels die omschreven kunnen worden als microscopische korrels.

Stuifmeel is dus de overkoepelende naam voor vele stuifmeelkorrels bij elkaar. Het lijkt misschien wel hetzelfde, maar er zit dus wel een heel klein verschil in.

Wanneer je over stuifmeelkorrels spreekt, spreek je niet per definitie over stuifmeel en dus over bijenpollen. Kortom, stuifmeelkorrels en stuifmeel zijn niet precies hetzelfde.