Zoals elk ander voedingsproduct hebben stuifmeelkorrels ook een bepaalde voedingswaarde. De voedingswaarde van een product is eigenlijk de optelsom van alle voedingsstoffen die het product bevat. Het geeft aan wat er allemaal in het voedingsmiddel zit.
Hoeveel calorieën zitten er in stuifmeelkorrels?
De voedingswaarde van stuifmeelkorrels is 341 calorieën per 100 gram stuifmeelkorrels. Deze waarde komt voort uit de hoeveelheden van alle voedingsstoffen.
Stuifmeelkorrels zijn rijk aan verschillende essentiële voedingsstoffen
Stuifmeelkorrels zijn rijk aan vele verschillende en essentiële voedingsstoffen. Eiwitten, vetten en koolhydraten kun je allemaal terugvinden in de korrels. De stuifmeelkorrels bevatten voor het grootste gedeelte eiwitten en koolhydraten, beide dertig procent.
Zo’n tien procent van deze eiwitten komt voor als vrije aminozuren, belangrijke bouwstenen in je lichaam. Het grootste gedeelte van de koolhydraten valt onder de suiker, maar stuifmeel bevat ook een klein deel vezels, die bevorderlijk zijn voor de spijsvertering.
Meervoudige onverzadigde vetzuren
Daarnaast bestaat stuifmeel voor twintig procent uit vetten. Voor de helft zijn dit meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn erg goed voor de gezondheid en passen goed in een gezonde voeding. De meervoudige onverzadigde vetzuren verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Grote hoeveelheid vitamines en mineralen
Naast de eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten stuifmeelkorrels ook een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan maken en goed voor een normale groei en ontwikkeling.
Net als de mineralen zijn vitamines ook essentiële voedingsstoffen. Vitamines worden niet of nauwelijks gemaakt door het lichaam, maar zijn absoluut onmisbaar. De vitamines die in stuifmeelkorrels voorkomen zijn: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E en K.
Al deze vitamines hebben hun eigen voordelen voor de gezondheid. De grote hoeveelheid vitamine B12 dat stuifmeel bevat, is wel heel waardevol voor mensen die geen dierlijke producten eten zoals de vegetariërs. Vitamine B12 zit namelijk vooral in dierlijke producten als vlees, melk, vis en eieren.