Net zoals ontstekingsremmers hebben stuifmeelkorrels ook een ontstekingsremmende functie. Een ontsteking ontstaat wanneer het lichaam reageert op beschadigde cellen of prikkels vanuit buitenaf. Dit kunnen bijvoorbeeld virussen en bacteriën zijn.
Stuifmeelkorrels hebben dezelfde werking als een antibioticum. Het gebruik van stuifmeelkorrels zal dus ziekmakende bacteriën bestrijden. Op deze manier ontstaat er minder snel een ontsteking en is een aanwezig ontsteking eerder genezen.
Bovendien zijn de producten van bijen, waaronder stuifmeel en stuifmeelkorrel rijk aan antioxidanten. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E en vitamine C. Het is een verzamelnaam voor stoffen die de agressieve stoffen in het lichaam, de radicalen, onschadelijk maken. Deze radicalen veroorzaken schade aan lichaamscellen en weefsels.
Stuifmeelkorrels verhogen dus de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam, waardoor er minder vrije radicalen in het lichaam aanwezig zullen zijn. Hierdoor is er minder kans op beschadigde cellen en daardoor op een ontstekingsreactie.
De diverse voedingsstoffen in stuifmeelkorrels zullen tevens de beschadigde cellen die aanwezig zijn in je lichaam sneller herstellen waardoor een ontsteking geremd wordt.